Punkty dostarczania próbek mięsa celem poddania badaniu urzędowemu:

- Pracownia Badania Mięsa Na Obecność Włośni U-03 w Konarzynkach, Konarzynki 18, 89-607 Konarzyny

Dostarczający próbki powinien poinformować urzędowego lekarza weterynarii:

1) o imieniu i nazwisku oraz adresie posiadacza mięsa;

2) o miejscu i terminie uboju albo odstrzału zwierzęcia;

3) o gatunku zwierzęcia, z którego pochodziła badana próbka, i numerze identyfikacyjnym tego zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia, a w przypadku próbek pobranych od świń - o numerze siedziby stada;

4) o wieku zwierzęcia;

5) o części zwierzęcia, z której zostały pobrane próbki do badania.

 

Lekarze weterynarii prowadzący badanie poubojowe:

- lek. wet. Kinga Berent

- lek. wet. Stefan Błaszk

- lek. wet. Przemysław Gierszewski

W przypadku pozyskiwania mięsa na użytek własny (świnie, dziki i nutrie), zarówno pochodzącego z uboju, jak i z poddanych odstrzałowi zwierząt łownych, a także w przypadku mięsa będącego przedmiotem sprzedaży bezpośredniej (dziki i nutrie) mięso badane jest nieodpłatnie.