POWIATOWY LEKARZ WETERYNARII W CHOJNICACH INFORMUJE
o otwarciu PRACOWNI BADANIA MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI U-14 w Chojnicach
Próbki do badania mięsa na użytek własny są przyjmowane w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Chojnicach
GODZINY PRZYJMOWANIA PRÓBEK W INSPEKTORACIE:
- Próbki do badania w Pracowni U-14 w Chojnicach przyjmowane są we wtorki i czwartki w godzinach od 7:30 do 9:00.
- Wynik badania oraz zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu będą przekazywane w dniu oddania próby lub, wyjątkowo w kolejnym dniu roboczym.
- W przypadku dostarczenia do badania próbek mięsa od zwierząt (świń, dzików) pozyskanych poza terenem powiatu chojnickiego wynik badania zostanie przekazany właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii, która wyda zaświadczenie o przeprowadzeniu badania na włośnie.
TERMIN DOSTARCZENIA PRÓBEK DO BADAŃ
Próbki powinny być dostarczone do urzędowego lekarza weterynarii:
- niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;
- niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału. (w przypadku odstrzału w dni wolne od pracy Inspektoratu w następny dzień roboczy)
NALEŻY PAMIĘTAĆ!!!
Próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, w temperaturze nie przekraczającej 2 – 8 st. C.
PRÓBEK NIE ZAMRAŻAĆ!!!
MATERIAŁ DO BADANIA: Próbki mięsa świń i dzików
1. ŚWINIE
- Nie mniej niż 50 g mięśni (oba filary przepony) bez ścięgien i powięzi;
2. DZIKI
- Nie mniej niż 50 g mięśni (każdy filar przepony,) bez ścięgien i powięzi;
- W przypadku braku przepony pobiera się inne mięśnie (mięśnie międzyżebrowe, mięśnie żuchwowe, mięśnie przedramienia, mięśnie języka, a wielkość próbki podwaja się (100g)
DANE NIEZBĘDNE WARUNKUJĄCE PRZYJĘCIE PRÓBKI DO BADANIA
Wraz z próbką należy złożyć oświadczenie zawierające dane niezbędne do właściwej identyfikacji i rejestracji próbki.
Wzór oświadczenia dla próbki od dzika można pobrać tutaj >>>
Wzór oświadczenia dla próbki od świni można pobrać tutaj >>>
W PRZYPADKU BRAKU JAKICHKOLWIEK DANYCH WYMAGANYCH PROTOKOŁEM I/LUB NIE PRAWIDŁOWO POBRANIEJ PRÓBKI (W TYM BRAKU WYMAGANEJ JAKOŚCI I WAGI) PRÓBKA/PRÓBKI NIE ZOSTANIE/ ZOSTANĄ PRZYJĘTE !!!
PRACOWNIA BADANIA MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI U-02 w KONRAZYNKACH NADAL WYKONUJE BADANIA MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI NA UŻYTEK WŁASNY NA DOTYCHCZASOWYCH ZASADACH.
Badanie na obecność włośni mięsa przeznaczonego na użytek własny jest bezpłatne!